pdf Autenticação da origem alimentar do leite de vaca por meio de NIRS.

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4 PF39-40.6_49-57 Sonia Pereira et al.pdf

Ano: 2020

Autor:Sonia Pereira-Crespo, A. Botana, M. Veiga, L. González, C. Resch, V. García-Souto, R. Lorenzana, N. Núñez-Sánchez, G. Flores-Calvete

Título: Autenticação da origem alimentar  do leite de vaca por meio de NIRS. 

Resumo

Neste trabalho, avaliou-se a capacidade da espectroscopia de infravermelho próximo (NIRS) para autenticar a origem alimentar (pastoreio vs. não pastoreio) do leite de vaca. Foram utilizadas 731 amostras de leite produzido ao longo de quatro anos na Galiza (Espanha). As amostras foram coletadas de tanques de resfriamento de 25 explorações leiteiras de diferente grau de intensificação, visitadas nas quatro estações do ano (n=100), e de vacas individuais (n=631) provenientes de quatro ensaios (diferentes níveis e tipos de pastagens e ensilagens) realizados na estação experimental do CIAM. De acordo com a composição da dieta das vacas, as amostras de leite foram divididas em dois grupos, um grupo de pastoreio (P, n=189) e outro de não pastoreio (NP, n=542). A análise NIRS das amostras de leite realizou-se segundo o método DESIR e a informação espectral foi colhita no intervalo 400-2500 nm em modo reflectância. A análise discriminante por meio de NIRS classificou correctamente o 95% (n=179) e o 99% (n=538) das observações para P e NP, respectivamente, mostrando o potencial do NIRS para distinguir o leite de vaca procedente de pastoreio vs. non pastoreio.

Palavras-chave: vacas leiteiras, pastagem, espectroscopia de infravermelho próximo. 

 

 

AUTHENTICATION OF COW FEEDING SYSTEMS ON MILK USING NIRS.

 Abstract

It is studied in the present work the predictive ability of Near Infrared Spectroscopy (NIRS) for authentication of dairy milk feed origin (grazing vs. non-grazing). A database of 731 milk samples produced in Galicia (NW Spain) was used with this purpose. A group of 100 milk tank samples were taken in 25 commercial dairy farms with variable degree of intensification which were visited quarterly during one year and another group, made up of 631 individual cows’ milk samples, were obtained in four feeding experiments field experiments performed at the CIAM research station involving grazing and silage treatments. According to the cows’ diet composition the samples were divided into two groups, based on the presence (P, n=189) or not (NP, n=542) of fresh pasture in the cows’ daily ration. NIRS spectra of milk samples was obtained after being oven-dried by DESIR method and spectral data were recorded in the wavelength range from 400 to 2500 nm by reflectance mode. Discriminant analysis by NIRS correctly classified 95% (n=179) and 99% (n=538) of samples, respectively for the pasture and non-pasture diet groups, showing the potential of NIRS for the adequate allocation of dairy milk samples to grazing vs. non-grazing systems.

Key-words: dairy cow, pasture, near infrared spectroscopy.